Historie

2014
někdy na jaře
Založení souboru

Stejně jako v legendách ani v tomto případě již není přesný den a hodina známa a nikomu to nevadí.

Ve Smědčické hospodě se sešli místní nadšenci a příznivci divadla s nemístní, nikoliv nemístnou, Lídou Kotalíkovou, jež měla velkou potřebu hrát divadlo, ale do té doby nepotkala ty správné lidi.

Slovo dalo slovo a brzy už bylo jasné, jak se bude soubor jmenovat a co bude hrát. Název Smečka padl hned při prvním setkání a nápad hrát hru Limonádový Joe taktéž.

O pár týdnů později přichází do souboru ještě Vláďa Šimeček jemuž je, vzhledem k jeho divadelní minulosti, svěřena role Limonádového Joa.

Režie se ujímá Lída Kotalíková, svými dobrými radami od počátku přispívá Vláďa Sosna.

21. března 2015
Premiéra
Limonádový Joe

Od premiéry jsme do konce roku 2016 stihli odehrát 16 repríz.

Většinou v domácím prostředí, ale na požádání jsme vyjeli i do okolních obcí Stupno, Všenice a Radnice.

Jaro 2015 - zima 2016
Zkoušení nové hry

Od premiéry "Joa" jsme hledali další divadelní hru a nakonec nám oko padlo na francouzskou veselohru se zpěvy - Lázeň.

V tento čas nás opouští Vláďa Šimeček, Barča Sosnů, Žofka Blechů, Verča Kurců.  Nadále s nimi hrajeme Joa a třeba se naše síly zase spojí v dalších hrách. V průběhu zkoušení Lázně se připojuje Vašek Jonáš a několik týdnů před premiérou Katka Jonášová.

4. prosince 2016
Premiéra
Lázeň

Hra Lázeň byla pro náš soubor poněkud větší sousto, jeho realizace trvá o něco déle než u Joa.

Lázeň jede a my s ní. Odehráli jsme celkem 21 repríz.

Hudbu ze hry jsme zaznamenali v nahrávacím studiu v létě 2017.

Dále pokračujeme v lázeňské šňůře u nás ve Smědčicích, v Chodové Plané, Drahouši, Plzni, Radnicích, Všenicích, Stupně a Mýtě. Rádi bychom ji přijeli zahrát i do mnoha jiných sálů, kam jsme byli pozváni, ale najít společné volné termíny není lehké, ačkoliv se snažíme. Jednou jsme se kvůli slíbené štaci dokonce rozhodli Lázeň přeobsadit a zahrál si s námi pan Radek Götz.

 

Podzim 2017
Limonádový Joe
Derniéra

Na podzim 2017 se doma a následně i ve velkém v Manětíně loučíme s naším první hrou Limonádový Joe. Díky, Joe, užili jsme si spolu skvělý čas a mnohému jsi nás naučil.

2017
Bude to Houbovka nebo Čajíček?
První autorská hra

Hledání další hry bylo jako hledat jehlu v kupce sena. Proto se někteří členové souboru, ne náhodou to jsou sourozenci a ne náhodou Jonášovi, rozhodli, že hru napíší přímo pro nás

8. prosince 2018
Premiéra
Houbovka nebo Čajíček

V průběhu nastudovávání byla hra ještě upravena tak, aby Lucie Jonášová mohla ze své role vystoupit a věnovat se jiným životním prioritám.

Houbovku uvádíme během roku 2019 ještě 9x

Červen 2019
Lázeň
Derniéra

V červnu 2019 se hra Lázeň dočkala své 20. reprízy a zároveň derniéry. Ještě jsme si ji pak, pro velký úspěch, střihli jednou v Chrástu.

Rok 2020-21
Nejde hrát ani zkoušet

V roce  2020 jsme ještě 3x odehráli  Houbovku a zároveň jsme studovali další hru. Nucené výpadky spojené se zákazy hraní, setkávání a zkoušení během jara, podzimu a zimy, nám nesvědčily.

Rozpracovanou hru s pracovním názvem "Tchýně" jsme jen těžko dávali dohromady a tak jsme se v lednu 2021 rozhodli začít zkoušet hru jinou.

Červen 2021
Premiéra
Pohádka pana Poplety

Na jaře 2021 si část Smečky  odskočila a nazkoušela na den dětí  popletenou pohádku O perníkové chaloupce.

Léto 2021
Volná Smyčka

V červnu 2021 z hladu po umění, vzniká tvůrčí skupina Volná smyčka, která přes prázdniny připravila dvě jednoaktovky od Arnošta Goldflama.

Premiéra komorního kusu Obyčejný den a Ende gut, alles gut proběhla 17. listopadu 2021.



8. března 2022
na zkoušku
Zkouška

S režijní úpravou „jakože zkouška“, která nám dává prostor v hraní, chození po jevišti se scénářem, necitlivé nápovědě a zapomenutým textům, uvádíme hru Zkouška. Zkouška se na zkoušku pro veřejnost odehrála 8. března 2022. Díky ohlasům bychom to mohli považovat za premiéru.

4. června 2022
Premiéra
Červená katastrofa

Protože jsme zjistili, že pohádky nás baví, napsal Michal Kuba pro 4 nadané herce další kus - Červená katastrofa. Její uvedení se uskutečnilo v rámci dětského dne ve Smědčicích.

1. října 2022
Premiéra
Zase ti tupitelé

Na Svatováclavskou pouť část Smečky během září nazkoušela hru Zase ti tupitelé.

K souboru se ještě připojuje Tomáš Skala, Pavla Šimková, Kateřina Jonášová a Vladimír Sosna.

Listopad 2022
Všechno, co potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce

Pro úspěšné nazkoušení hry Všechno, co potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce se k souboru připojuje Radek Götz.

Přepis knih Roberta Fulghuma nás uchvátil svojí barevností a možností udělat hru zase v úplně jiném kabátku. Premiéra se chystá na jaro 2023.

3. prosince 2022
Derniéra
Hnízdečko a šunkofleky

Zkouška v říjnu 2022 změnila na hru Hnízdečko a Šunkofleky, neboť tehdy jsme si už byli jistí, že už je to opravdu hra.

Koncem roku ovšem soubor opouští Saša Veličkin a my tak opouštíme i tuto hru.

Derniéra se uskutečnila po několika málo reprízách 3. prosince 2022 ve Smědčicích.

20. května 2023
Premiéra
Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce

Volně koncipované pásmo povídek autora Roberta Fulghuma je dojemná i zábavná inscenace. Má v sobě nadhled, humor, vlídnost, ale i ironii a bizarnost.

Tento kus brnká čistě na divákovu fantazii, hrajeme bez kulis a kostýmů. Je to úplně nové pojetí, jaké jsme ještě nikdy nezkoušeli.


Ke hře se jako host připojuje Žofka Kotalíková.

 
 
12. dubna 2024
Premiéra
Pozor, natáčíme

Francouzská hra plná gagů  o jednom zašmodrchaném natáčení filmu! Zkoušení tohohle nového rozsáhlého kusu byla chvílemi trochu výzva, ale častěji veliká radost a legrace!  K souboru se připojuje Petr Bezděkovský. Z důvodu stěhování se upozaďuje Pavla Šimková a její roli tak během měsíce převzala Gita Pražáková.